VELKOMMEN TIL VORES OSTEUNIVERS
Hvordan laver man en ost? Er ost bæredygtig? Er der laktose i ost? Hvad betyder BGB ost? Få svar på det og meget mere i vores osteskole.
LÆKKER OST TIL ALLE
DANSK MÆLK, DANSK OST
GODT HÅNDVÆRK SIDEN 1911
FORKÆLET, NÆNSOM OG OMSORG
Har du mødt vores nye bedste ostevenner? Forkælet, Nænsom og Omsorg er nogle af de første skud på stammen i vores nyeste serie "Danske oste med personlighed", som tilbydes på udvalgte restauranter og ostehandlere.
Alle 9 oste, er specialoste i særklasse. Vi vil gøre specialoste tilgængelige for både nye og eksisterende osteelskere.
Navnene er ikke tilfældige, men særligt udvalgte. Vi vil nemlig ændre på måden, vi taler om oste på.
Hver ost fortæller en historie og du er hermed inviteret ind i vores verden.
VIL DU VIDE MERE OM OS?
OM OS
Vores historie går langt tilbage og vi har lige siden begyndelsen, været enormt passionerede omkring at udvikle vores faglighed, producere gode og ærlige fødevarer samt have et tæt samarbejde med landmændene i vores nærområde. Vi er stolte af vores traditioner, men forsøger altid at se på vores virke fra nye vinkler.
Vi laver danske produkter i Danmark og skaber lokale arbejdspladser - det har vi stolt gjort lige siden 1911 og det vil vi fortsætte med.
OST TIL ALLE
I Danmark har vi en lang tradition for at producere oste af høj kvalitet. Særligt placerer de klassiske gule oste sig dybt i de danske mejeriers DNA, men i løbet af de sidste to årtier har innovationen rykket markant på danskproducerede oste. I dag tilbyder vi en bred palette af lækre og velsmagende oste - lige fra en mild fuldfed Havarti til vores mere pikante blåskimmeloste
Vi gør det nemt og inspirerende at sammensætte en lækker ostetallerken, der har noget at byde på til enhver smag.
VORES ANSVAR
Vi tager vores ansvar seriøst og tager aktiv del i det samfund og lokalområde vi er en del af. Vi laver danske produkter i Danmark og skaber lokale arbejdspladser.
Vores fornemmeste opgave er at omdanne den friske mælk til velsmagende mejeriprodukter med fokus på smag og godt håndværk - uden at gå på kompromis med kvalitet og fødevaresikkerhed. Samtidig sikrer vi en etisk og bæredygtig produktion med fokus på høj dyrevelfærd.
Vi holder, hvad vi lover, og tilstræber at skabe værdi i alt, hvad vi gør.
KOM MED PÅ HOLDET
Åbenhed og respekt er to af vores kerneværdier, som tydeligt skinner igennem i hele vores organisation. Vi er alle forskellige og der skal være plads til holdninger og meninger. Faktisk tror vi fuldt og fast på, at de bedste resultater opnås, når vi ikke altid er enige, men giver plads og tid til at lytte til de forskellige vinkler. Diversitet udvikler og udfordrer.
Har du lyst til at læse mere om vores medarbejdere og måske blive en del af MAMMEN teamet, så følg linket herunder.
Find inspiration
Ost giver dine retter masser af umami
Hvis du spørger os, er det altid ostetid. Fra en klassisk Danbo på et sprødt stykke surdejsbrød en langsom lørdag morgen, over en lækker pæresalat med Daneblu til frokost. Slut dagen af med en frisk og velsmagende Omsorgsbygotto med en mørk øl eller et glas fed hvidvin. Yummie.
Lad dig inspirere af vores mange lækre opskrifter herunder.
SPØRGSMÅL OG SVAR
Hvordan laver man en ost? Er ost bæredygtig? Er der laktose i ost? Hvad betyder BGB ost?
Få svar på det og meget mere i vores osteskole.
Laktose, også kaldet mælkesukker, er det primære kulhydrat i mælk og findes i alle typer mælk. Mængden at laktose varierer alt efter hvilken dyrerace mælken kommer fra.
Ost er lavet af fermenteret mælk og indeholder derfor ofte ingen eller kun lidt laktose – alt efter ostetype.
Det er nemlig mælkesyrebakterierne, der nedbryder laktosen under fremstilling og lagring af osten. En del af laktosen forsvinder, når vallen hældes fra ostemassen, og det meste af den tilbageværende laktose bliver omdannet med modningen.
Flere oste er, hvad der kan kaldes naturligt laktosefri. Det skyldes blandt andet, at laktosen bliver nedbrudt i takt med, at osten modnes. Jo ældre osten er, des mindre laktose vil der være tilbage i den. Ligesom vandindholdet i osten også har noget at skulle have sagt: Jo mindre vand, des mindre laktose. Hytteost, salatost og flødeost indeholder derfor mere laktose end gule, faste oste.
I hytteost vil man typisk finde 2-3 gram laktose pr. 100 gram (med mindre den er fremstillet som laktosefri). I en gul skæreost er laktoseindholdet mindre end 0,01 gram pr. 100 gram, og derfor har osteproducenterne siden 2018 måtte skrive på emballagen af deres gule skæreoste, at de er “Laktosefri som de fleste skæreoste” og “Laktoseindhold 0 g/100 g”.
Et produkt må ifølge Fødevarestyrelsen kaldes “Laktosefri”, når det indeholder 0,01 gram eller mindre laktose pr. 100 gram. Hvis en fødevare indeholder højst 1 gram laktose pr. 100 gram, må det kaldes “lav laktose” eller “laktosefattig”.
Opbevaring af ost kan være lidt af en videnskab og der vil oftest være delte meninger på området.
Vores erfaring viser, at den bedste måde at opbevare ost på, kommer helt an på hvilken type ost vi har med at gøre.
Gul ost/fast ost/skæreost:
Vokspapir/fedtpapir foldet omkring og i en osteklokke der ikke er 100% tæt. Det skal være muligt for luften at komme omkring, så der ikke skabes kondens. Kodens kan være skyld i, at osten hurtigere udvikler skimmel/mug.
Hård ost/special ost/ FORKÆLET? Blåskimmel:
Kan opbevares i tætsluttende emballage og er ikke lige så overfølsom for kondens.
Hvid ost/salat:
Lad osten blive i oprindelig emballage! Hvis osten ligger i lage, skal osten opbevares heri. Sørg for at bruge rene redskaber, når du håndterer osten.
Hvid ost uden lage, kan også opbevares i en tætsluttende beholder.
Generelt: God hygiejne omkring osten :-)
Opstår der mug på fast eller hård ost, kan man sagtens skære 1 cm af der hvor det sidder og spise resten af osten. Fremmed skimmel på hvid/blåskimmeloste vil ofte være enten rød eller sort og kan også skæres af, hvorimod skimmel på friskoste eller salatoste betyder at produktet skal smides ud.
BGB-mærket giver danske mejerier eneret på at producere fire ostetyper med unikke kvaliteter og særlig tilknytning til Danmark: Danablu, danbo, esrom og havarti. De fire forskellige danske ostetyper som har det tilfælles, at de er blevet tildelt EUs BGB-mærke (Beskyttet Geografisk Betegnelse) – en anerkendelse af ostenes unikke kvaliteter og historiske tilknytning til Danmark. Dermed er de kommet i selskab med verdensberømte oste som italienske Parmigiano Reggiano, franske Emmental de Savoie og en lang række andre europæiske oste, der er beskyttet af EU under mærkerne BGB eller BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse).
Når du som forbruger køber en af de fire danske ostetyper med det blå-gule EU-mærkat, har de garanti for, at det er det ægte produkt, og ikke en efterligning, de får med hjem. Osten skal altså være fremstillet i Danmark efter nogle bestemte retningslinjer.
Samtidig sørger en kvalitetskontrol for, at BGB-ostene fastholder en høj, ensartet kvalitet. Ostene bliver løbende udtaget til stikprøvekontrol for at sikre, at de lever op til produktions- og kvalitetskravene, herunder de særlige kriterier for smag, lugt, konsistens m.m. for den enkelte ost. Kontrollen udføres af Producentforeningen af Danske BGB- og BOB-Oste i samarbejde med de danske mejerier.
Vi bliver ofte spurgt om, om det er farligt at spise ost, når man er gravid.
Ifølge de officielle anbefalinger må man spise ost af pasteuriseret mælk. Heldigvis er hovedparten af vores oste pasteuriseret.
Hvis oste er fremstillet af upasteuriseret eller termiseret mælk, skal det fremgå af varedeklarationen.
Står der "bare" mælk, er mælken altså pasteuriseret og derfor helt ok at spise, for gravide.
Og så for øvrigt stort tillykke med næste generation :-)
Alle vores oste er vegetariske. I produktionen anvender vi mikrobiel osteløbe (vegetabilsk) og aldrig animalsk osteløbe.
Vores mest kendte MAMMEN Guld og lagret MAMMEN i styk og skiver, findes i de fleste dagligvarebutikker. For vores specialoste varierer det lidt efter kampagner og sæson. Send os gerne en mail, hvis du forgæves er på jagt efter en særlig ost, så svarer vi hurtigst muligt.