Skip to content
Landmandsliv i arv

Én gang landmand, altid landmand

Når landmandslivet kommer ind med modermælken


Én gang landmand - altid landmand 

På en smuk gård, tæt ved Viborg, bor Jørgen og Mette Haugaard på gården Bathau Holstein. Gården fremstår velholdt og indbydende, og der er ingen tvivl om, at der lige netop her, bor nogle højt passionerede mennesker.

Både Jørgen og Mette taler med stor passion om køer, præmiekøer, kalve, produktion og generelt om livet som landmand.

Med en opvækst på landet, blandt malkekøer og griseavl, har det altid været af største naturlighed, at Jørgen en dag selv skulle blive landmand og den dag lå ikke så langt ude i fremtiden. Med hårdt og målrettet arbejde i sine ungdomsår, kunne Jørgen allerede i 1988 købe gården på det såkaldt frie marked.

 

 

38404595_2220860424596318_3115781091420536832_n-1
Nysgerrigekøer

Det er en livsstil - i høj grad! 

Jørgen og Mette har udvidet gården 15 gange siden 1988 og i dag holder de 350 malkekøer og leverer hver dag deres mælk til Mammen Mejerierne, der blot ligger 15 kilometer væk.

Gården er næsten selvforsynende i den forstand, at det foder køerne bliver fodret med, dyrkes og høstes af Jørgen og gårdens ansatte.

Ægteparret har sammen tre store sønner, som i dag er fløjet fra reden. De har alle tre været gode til at hjælpe til på gården og har i højt omfang lært betydningen af, at hårdt arbejde belønner sig.

Dyrskuer og traktorer

Udover at være stort set selvforsynende og at have malkekøer som leverer mælk, har Jørgen og Mette også en stor interesse dyrskuer.

Familien udstiller gerne deres dyr på lokale dyrskuer og har gennem mange år flittigt udstillet på Landsskuet.

Jørgen har også en anden hobby som består af at samle på traktorer af mærket Case IH. Jørgen begyndte at samle på traktorerne tilbage i 2015 og har i dag 15 samleobjekter stående.

 

 

familie_beskåret

Passionen for at gøre en forskel og en stor menneskelig forpligtelse udformer sig på bedste medmenneskelige vis i Jørgen og Mettes fælles projekt "Vikraine". 

Vikraine

Jørgen og Mette har i mange år haft ukrainere ansat på gården og været enormt glade for dem.

Da krigen i Ukraine brød ud, sørgede Mette og Jørgen for, at deres ukrainske ansatte kunne hente deres familie til Danmark og giver dem husly. Det blev til i alt 25-30 ukrainere, som blev indkvarteret i lokalområdet.

I deres eget hjem åbner de dørene to gange om ugen for en sproglærer og samtlige af deres ansatte og familier. De vil nemlig gerne hjælpe de herboende ukrainere til at lære sproget, så de bedre kan begå sig. Mette og Jørgen har tilmed oprettet et vikarbureau kaldet ”Vikraine”, hvor de hjælper ukrainerne med at tage opgaver ind såsom rengøring, havearbejde osv. For Mette og Jørgen er det nemlig vigtigt at give de ukrainske flygtninge mulighed for at leve et så normalt og værdifuldt liv som overhovedet muligt.