Skip to content

Familien Jensen

En landmandsfamilie i flere generationer

Hanne og Jens Jørgen har sammen boet på gården i over 40 år.

Ægteparret har sammen fire voksne børn; Inger, Jonas, Jimmy og Joakim.

 

Jens Jørgen overtog gården fra sin egen far i 1981 og ser med stolthed til, at hans to ældste sønner, Jonas og Jimmy, står klar til at overtage arbejdet på familiegården.  

 

Den frihed man har som landmand, at ingen dage nogensinde er ens og at man kun er sin egen chef, er blot nogle af de ting Jens og sønnerne fremhæver, når de skal beskrive de bedste ting ved at være landmænd.

 

 

IMG_0434 - 542X361
IMG_0422 542x361

Morgenlur

Dagen starter meget tidligt på gården nær Randers, da den første malkning allerede starter kl. 03.00.

Malkningen tager et par timer og herefter er der tid til en såkaldt "morgenlur". Sofaer og lænestole bliver indtaget og det er ikke svært at forestille sig den stille ro, der breder sig over gården og stuehuset, når dagens tidligste time står stille, i et søvndyssende lydtæppe af dybe vejrtrækninger.

 

Morgenluren slutter omkring kl. 07.00 og her starter dagen på ny for de glade landmænd. Sammen spiser de morgenmad og herefter arbejdes der med forskellige gøremål på gården helt frem til aftenmalkning der finder sted fra ca. 15.00-17.00.

En lille ny

Da vi besøger gården for at interviewe og tage billeder, sker der en noget meget spændende i stalden. Der bliver nemlig født en ny lille kalv. Det er helt tydeligt, at de alle er på dupperne og holder øje med, at alting går til, som det skal. Det er en magisk oplevelse at se hvordan den lille kalv, kun et par timer gammel, meget ihærdigt forsøger at komme på benene.

 

Samtidig udspiller sig der også det spændende, at en anden ko, end kalvens mor, bliver helt overtaget af sit moderinstinkt og forsøger at komme tæt på kalven og rengøre den.

 

Det er ganske vist hverdagskost på en gård med en besætning på 310 malkekøer, men hver en kalv bliver taget godt imod og passet på.

 

IMG_0396 542x361
mammen_tankbil_bred

 

 

Et "MUH" er ikke bare et "MUH" ..

Vi stiller som regel spørgsmålet, om der måske er nogle særligt sjove ting omkring køer, som familien kan fortælle. Ting der måske er fuldstændigt banale og ligegyldige, når man er vant til at gå blandt køer, men som kan være ganske interessante, for udenforstående.

 

Sønnen Jonas fortæller, at et muh ikke bare er et muh. Der er stor forskel på hvordan et muh lyder og hvad det i så fald betyder.

Køerne er opmærksomme og reagerer på nye ting - og det kan blandt andet bemærkes på den måde de muh'er på. Generelt er køer vanedyr og reagerer på ændringer på forskellige måder.

 

En anden finurlighed familien fortæller om er, at særlige køer sommetider kan blive en del af at udtænke et godt password. Køerne er jo nummererede og det kan altså give god inspiration til det næste kodeord der hverken er til at knække eller glemme. 

 

 

Familien Jensen har været leverandør til Mammen siden 1981 og er en af de landmænd, der har leveret til Mammen i længst tid