Erik og Katja
En søskendeflok af landmænd
Katja og Erik Arkesteijn driver økologisk landbrug i det nordjyske. På gården, Rødhøjgård, bor de sammen med deres to børn, Sandra og Martin.
Oprindeligt kommer Erik fra Holland og er ud af en søskendeflot på seks børn. Den store familie boede på en lille gård ude på landet. Fem ud af seks børn, drømte om den samme fremtid, nemlig drømmen om selv at blive landmænd en dag.
Familiegården var ikke stor og det var ikke muligt at udvide hverken gård eller markområderne, så det var ikke en mulighed for de fem landbrugsglade søskende at drive gården videre.
Som bekendt, er det stort set ikke til at komme til for penge, at købe sig en gård i Holland, så medmindre man står til at arve et landbrug, så er det nødvendigt at søge andre muligheder.
Derfor ender fire ud af seks søskende med at tage til Danmark. Faktisk ender fem søskende i Danmark, da den ene søster giftede sig med en landmand og ligeledes rejste til Danmark.
Erik flytter til Danmark i 1998 og køber Rødhøjgård i Nordjylland i 1999 som helt ung.
Et bankende hjerte for økologi
Katja er, ligesom Erik, uddannet landmand. De ser spændende muligheder i økologien, og kan mærke, at det er den vej de skal gå. Derfor vælger parret at omlægge gården til økologi i 2016.
Det er en længere proces at omlægge til økologi. Foder, marker, plads osv. Skal være omlagt, inden kan leveres økologisk mælk til mejeriet.
En ko kan ikke slagtes økologisk, hvis den er født før omlægningen.
Livet som økologisk landmand
Erik fortæller, at han elsker at være landmand, fordi der er en masse afveksling i løbet af hans arbejdsdag. Han skal tage sig af dyrene, makke med teknik/mekanik, tage sig af høsten og markerne. Der er mange ting at tage sig til og lige netop dét, er Erik særligt glad for.
Erik og Katja fortæller begge, at det kan være svært, hvis der er syge dyr eller dyr der dør. Det er, for de fleste landmænd, en sørgmodig del af livet på landet.
Katja fortæller også, at det for hende kan være en udfordring, når medierne flyder over med dårlige historier om landbruget. Det kan være en mavepuster, når alle døgnets vågne timer går med at lægge et kæmpe arbejde i netop at være et økologisk og bæredygtigt landbrug med stort fokus på sunde og glade dyr, der får optimal opmærksomhed.
At få en ko opkaldt efter sig og jagten på de hvide ører
På gården hos Katja og Erik har de en lille sjov leg.
Hvis de har besøgende på gården, samtidig med, at der kommer en lille ny kalv til verden, så bliver kalven opkaldt efter den de har haft besøg af.
En kalv blev engang navngivet "Astrid", fordi de havde besøg af en pige ved navn Astrid. Koen Astrid havde en hvid ryg og det er nu gået i "arv" til, at alle køer med hvid ryg bliver navngivet Astrid.
Katja fortæller, at ingen af køerne har hvide øer. Selv hvis koen er næsten helt hvid, så er ørene aldrig hvide. Renracede SDM køer kan ikke have hvide ører, så for sjov spejder de altid efter hvide ører, når de er på tur.
Katja fortæller også, at køer kun sover 10 minutter om dagen. De ligger ofte og tygger drøv, men de sover reelt kun i 10 minutter - det er vildt!
Erik og Katja har leveret til Mammen siden 2014. Deres gård ligger 16 kilometer fra vores mejeri i Onsild og 35 kilometer fra vores mejeri i Mammen.
På gården har de 90 økologiske Holstein køer og leverer 880.000 liter mælk til Mammen om året.